Dut Kurusunun Yararları

Dut Kurusunun Yararları 

Bahçemizde çok güzel bir dut ağacımız var. Her yıl olgun, taze, dalından bu güzel meyveyi yemenin güzelliğini anlatamam. Çoğu insan böyle bir nimete sahip değil. Çünkü şehirlerde dut ağacı bulmak çok zor. Pazardan aldıklarımız ise aynı zevki asla vermiyor. Dut kendine özgü tadı ve yapısıyla çok farklı ve faydalı bir meyve.
Dut meyevesi ve dut kurusunun yararlarını bu yazımıda okuyabilirsiniz.
Dut kurusu; demir bakımından zengin, idrar söktüren, ödem gideren ve bağırsak kurtlarına karşı etkili bir meyve. İşte bünyesindeki vitaminler vasıtası ile kanserle bile savaşan dut kurusunun yararları...


FAYDALARI NELERDİR?


İyi bir antioksidan kaynağıdır. Hastalıklara karşı koruma sağlar.
İçeridiği yüksek C vitamini vasıtası ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara basit yakalanmayı önler ve kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Kan şekerini düzenleyici etkisi vardır.
Çin tıbbında dut kurusu vücutta oluşan şişlik ve kızarıklıklar için kullanılır. Kızarıklıklara iyi gelir ve vücuttaki şişliği de indirir.
Karaciğeri kuvvetlendirir.
Tayland Khon Kaen Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada dut kurusunun beyni koruduğu, beyin işlevlerini güçlendirdiği ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda hafızayı da güçlendirir.
Kalbe iyi gelir, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Mideye iyi gelir, bağırsakların derli toplu ve iyi çalışmasına yarar sağlar.
Kolesterolü düzenleyici, dengeleyici etkisi vardır.
Diş eti rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Kan dolaşımını arttıran dut kurusu kan basıncını düşürür.
Damar sertliğini engellemeye yardımcı olur.
Kansızlık yani anemiyi önleyici etkisi vardır.
Bağırsaklarınızda kurt mu var? Bu durumdan rahatsızsanız kuru dut tüketebilirsiniz. Aç karnına tüketilirse bağırsaklarda bulunan kurtların düşürülmesine yarar sağlar.


DUT KURUSU BESLEYİCİDİR


Dut kurusu C ve K vitaminleri başta olmak suretiyle protein, lif, kalsiyum ve büyük bir demir kaynağıdır. Sağlık açısından son derece yararlı bir yemiştir. Öğün aralarında aperatif olarak tüketilebilir. Mevsimi geldiği zaman taze olarak tüketilebilmesinin yanısıra mevsim dışında kurusu tüketilebilir. Yada taze dut tüketemiyorsanız dut kurusu da tüketebilirsiniz. Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. Yüksek oranda kalsiyum içermesi nedeniyle kemik ve dişleri kuvvetlendirir, osteoporoz yani kemik erimesini engeller.

EGZAMAYA KARŞI DUT KURUSU

Kuru dutun en büyük yararlarından bir tanesi de egzamaya şifa olmasıdır. Ellerinde yada bedeninin farklı bölgelerinde egzama rahatsızlığı olan kişiler, egzamalı bölgelerin kanamasından yada çatlamasından rahatsız ollinkar. Egzamaya karşı dut kurusunun yararı için 3 bardak su kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir avuç beyaz dut kurusu kaynayan suyun içine atılır. 5-6 dakika da bu yolla kaynatılır. Daha sonra dutların bulunduğu su Ocaktan alınır su ılındıktan sonra egzama ellerde ise eller bu suyun içine sokulup 10 dakika kadar bekletilir. 10 dakika sonra ellerinizi sudan menfaatin ve 1 saat kadar yıkamayın. Bir saat sonra yıkayın. Haftada 3 yada 4 kez dut kurusu kürünü elleriniz için uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder